Ahogy a gyerekek látják
Sok szülo gondolhatja ezért, hogy fölösleges a "Mikulás-mese", és túl korán (és feleslegesen) "világosítja fel" gyermekét. A csodák kora úgyis hamar véget ér, nem kell siettetnünk valamiféle rosszul értelmezett nevelési divat kedvéért.

Bővebben... 
 
Iskolai teljesítmény kényszer
Természetes, ha egy kisdiák szorong egy kicsit az iskolától. Az új, a szokatlan, a kihívás, a nagy jelentoségu történés a felnottekbol is stresszt vált ki. Körülbelül hat hét az alkalmazkodási ido, amely szükséges ahhoz, hogy otthonosan mozogjunk egy ismeretlen környezetben, kialakítsunk új szokásokat, beilleszkedjünk a közösségbe, ráhangolódjunk az elvárásokra.
Bővebben... 
 
Szociális szorongásos zavar gyerekeknél
A gyermekkori szociális szorongásos zavar iránti érdeklodés viszonylag új keletu. A zavar diagnosztikai kritériumai a felnottekéhez hasonlók: az ilyen gyerekek félnek olyan társas, vagy teljesítményhelyzetekben, melyek zavarba ejtok lehetnek. Ha ilyen helyzetbe kerülnek, szélsoségesen szoronganak, és elofordulhat, hogy sírva fakadnak
Bővebben... 
 
Visszaköszöno diákévek
Természetes, hogy az anyukák és apukák érzékenyen reagálnak az iskola, a pedagógus visszajelzéseire, hiszen általa a társadalom is véleményt mond az idáig elfogultan szemlélt gyermekükrol.
Bizonyára minden szülo segíteni szeretné gyermekét, de nem ritkán a jó szándékú támogatások többet ártanak, mint használnak.
Bővebben... 
 
Kiskamaszok hétköznapi félelmeirol
Sokszor félek hazamenni, mert látom, hogy zavarok otthon. Anyukám, ha egyedül van, valamennyire beszélget, de ha Feri bácsi is otthon van, akkor Gabikával, a Feri bácsi fiával foglalkozik. Inkább lemegyek a parkba beszélgetni, meg a L. utcába egy háznak a lépcsoházába, ahol van két barátnom, meg két-három srác.
Bővebben... 
 
Tinédzser-öngyilkosság
Egyre több tinédzser próbálkozik öngyilkossággal, amikor úgy érzi, képtelen megoldani valamilyen problémát, vagy képtelen elviselni valamilyen érzést. Az öngyilkosság a fiatal korosztályokra jellemzo halálozási okok közt harmadik-negyedik helyen áll. Ijeszto, hogy az öngyilkosságot megkísérlo fiatalok száma egyre magasabb.
Bővebben... 
 
Szorgalom szorongása!
Az iskola sikerekkel indult. Matyinak már az elso héten sok piros pontja gyult össze. Nagyon igyekezett sikert sikerre halmozni, mosolyt csalni anyuka arcára, fejsimogatást kapni a sokat dolgozó apukától.
Egy hónap múltán a tanítóno jelezte édesanyjának, hogy beszélni szeretne vele.
Bővebben... 
 
EGY GYERMEK ÜZENETE SZÜLEIHEZ
Ne vegyél nekem dolgokat, amelyekre Te hiába vágytál!
Ne érezz buntudatot, ha nem tudsz megadni nekem mindent, amire fáj a fogam.
Néha csak azért kérek valamit, hogy láthassam, hol a határ.
Add nekem az idodet!
Kérdezd meg, mi történt az iskolában!
Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok.
Bővebben... 
 
Egy autista szemével
Szia! Cinti vagyok, budapesti, nyolc éves autizmussal élo kislány. Jelenleg a gyöngyösi autista gyermekotthon lakója vagyok. Lenyugöznek a tárgyak, amik körülvesznek engem. Lenyugöznek, hiszen oket könnyebb megértenem, mint az embereket. Érdekes számomra, hogy csak én vagyok az egyedüli kislány a gyermekotthonban. Boldog vagyok, jó nekem a világomban
Bővebben... 
Támogató szeretet
Csak egyre nem számítottak: hogy a gyerekközösségek kegyetlenek is tudnak lenni. Petit már az elso napon legömböcözték. Megpróbálta fel sem venni, örült a tanítóno dicséretének. Amikor elovette tetemes uzsonnáját, két-három csibész rendszeresen csúfolta, kiverték kezébol a szendvicset, kiborították italát.
Bővebben... 
Nekem úgysem sikerül
Osztályfonöki óra az önbizalomhiányról és az önértékelési zavarról - Az óra arra ad példát, hogy egy-egy gyerek egyéni problémáinak megbeszélése milyen gazdag lehetoségeket kínál a mentálhigiénés kultúra fejlesztésére, konkrét pszichológiai ismeretek közvetítésére.
Bővebben... 
Kirekesztõdés az osztályközösségben
Ebben az írásban egy tanuló esetét mutatjuk be, osztályfõnöki óra keretében, akit nevezzünk Ferinek, hatodik osztályba jár, s ott régóta rosszul érzi magát. Már orvosnál és pszichológusnál is járt a szüleivel, akik azt fontolgatják, hogy az egészsége, a nyugalma érdekében elviszik egy másik iskolába.
Bővebben...